Onderzoek: interventie voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) door de POH-GGZ

Ciprus Color Withtext

De afdeling Huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde van het VUmc voert onderzoek uit naar de (kosten)effectiviteit van een kortdurende cognitieve-gedragsinterventie door de POH-GGZ bij mensen met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) in de huisartsenpraktijk.

De onderzoekers willen graag in contact komen met POHs-GGZ en praktijken die interesse hebben in dit onderwerp.

Wat houdt het in en wat levert het op?

In de helft van de praktijken die deelnemen (interventieconditie) krijgen de POHs-GGZ een gratis training in het uitvoeren van een interventie voor SOLK patiënten.
Vervolgens behandelen de POHs-GGZ de SOLK patiënten volgens het protocol (6 gesprekken van 30 minuten).
In de andere helft van de praktijken (controleconditie) krijgen de patiënten de gebruikelijke zorg en hoeven de POHs-GGZ niets extra’s te doen. Wel krijgen de POHs-GGZ aan het eind van het onderzoek alsnog de training aangeboden.
De administratieve werkzaamheden door de POH-GGZ in de interventieconditie (in totaal circa 30 minuten per patiënt) worden vergoed volgens het gebruikelijke tarief voor POH-GGZ. De consulten bij de POH-GGZ in de interventieconditie kunnen gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

Wat kost het?

De huisartsen wordt gevraagd om de SOLK patiënten vooraf te beoordelen aan de hand van exclusiecriteria (eenmalig circa 30 minuten).

Interesse?

Geïnteresseerde POHs-GGZ/praktijken kunnen dit per email laten weten aan de onderzoeker, Kate Sitnikova, email: of zich hier aanmelden.
De onderzoeker zal vervolgens contact opnemen om de praktijk nadere informatie over het onderzoek te geven.

Onderzoeksteam

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Kate Sitnikova, psycholoog, begeleid door Hans van der Wouden, Henriëtte van der Horst, Harm van Marwijk (allen VUmc) en Stephanie Leone (Trimbos Instituut).
Het wordt gefinancierd door ZonMw en is goedgekeurd door de Medisch-Ethische Commissie van VUmc.

logo emgoVU

Social Media

facebook-3-64linkedin-3-64

twitter-64youtube-64

Contact

Landelijke Vereniging POH-GGZ
Postbus 39
8600 AA Sneek

Lid worden?

Wilt u lid worden van de Landelijke Vereniging POH-GGZ? Klik dan hier om u aan te melden.