POH-GGZ

Tweejarige post-hbo-opleiding Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleiding aan de Academie voor Geesteswetenschappen

Terug naar agenda overzicht
Voel je je als praktijkondersteuner soms ook een verliesbegeleider?
 
Volg de tweejarige post-hbo-opleiding Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleiding aan de Academie voor Geesteswetenschappen.
Als praktijkondersteuner bén je er voor je patiënten. Ook wanneer zij te maken hebben met verlies of rouw: het verlies van een dierbare, een werkbetrekking, een relatie of de eigen gezondheid. Er is niet altijd voldoende begrip voor de kwetsbare positie waarin een rouwende of stervende verkeert. Terwijl bewuste rouw helpt om verlies een plaats te geven midden in het leven, ook als dat het einde nadert.

Er is een groeiende behoefte aan zorgverleners met specifieke kennis, ervaring en vaardigheden die mensen in situaties van verlies, rouw en sterven kunnen begeleiden. Hiervoor heeft de Academie voor Geesteswetenschappen de tweejarige opleiding Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleiding ontwikkeld. De opleiding is gericht op (semi-)professionals die op dit gebied stevig(er) in hun schoenen willen staan. Het biedt jou als praktijkondersteuner de juiste handvaten om in verlies- en rouwsituaties te doen wat nodig is om het proces dat je patiënt doorloopt draaglijker te maken.
 
Wat kun je met de opleiding?
Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleiders zijn werkzaam in ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen, de uitvaartbranche en in de geestelijke gezondheidszorg. Sommigen voeren een zelfstandige praktijk. Anderen zien juist uitbreidingsmogelijkheden van een bestaande functie als HR-manager, psycholoog of coach.
 
Je rondt je opleiding af met een SKB (Stichting Keurmerk Beroepsscholingen)-erkend diploma. Daarna kun je onder bepaalde voorwaarden ook doorstromen naar de tweejarige beroepsvoorbereidende kopstudie Geestelijk Begeleider.
 
Datum: september 2021- juli 2023
Lestijden: dinsdag- of donderdagavonden van 19.00 – 22.00 uur
Locatie: Gerrit Rietveld College, Eykmanlaan 1200, Utrecht
Collegegeld: € 2.450,- per jaar
Accreditatie: Naast accreditering van het SKB wordt de opleiding tevens geaccrediteerd als nascholing voor PE-punten door de LV POH-GGZ en levert 30 PE-punten op. Ook de NVvPO en VenVN hebben een accreditatie verleend aan de opleiding. 
Open avonden: 8 juli, 14 juli (online) en 24 augustus. Daarvoor kun je je hier aanmelden. 

Over de Academie voor Geesteswetenschappen
De Academie verzorgt (beroeps)onderwijs op post-hbo-niveau op het gebied van zingeving, spiritualiteit en (complementaire) geestelijke gezondheidszorg. Onze opleidingen zijn stevig ingebed in wetenschappelijk onderzoek en theorie, maar we besteden ook veel aandacht aan zelfontwikkeling en de ervaringen van onze studenten. Met een combinatie van colleges, studie, toetsing, reflectie en vaardigheidstraining geven we je handvatten om de opgedane ervaring en kennis toe te passen in de dagelijkse (beroeps)praktijk.