Interoceptieve exposure zet je in bij een paniekbehandeling. Klassieke paniekklachten beginnen met een paniekaanval, waarbij cliënten angst hebben om flauw te vallen, gek te worden of dood te gaan. Hierdoor gaan cliënten situaties vermijden en hebben ze geen vertrouwen meer in hun lichaam. Lichamelijke sensaties zoals zweten, hartkloppingen en benauwdheid worden gezien als gevaarlijk, waardoor de ‘paniekcirkel’ in gang wordt gezet. Door middel van blootstelling aan deze lichamelijke sensaties gaan cliënten leren dat de lichamelijke sensaties niet gevaarlijk zijn en krijgen ze weer meer vertrouwen in het herstellend vermogen van het lichaam. Een belangrijk onderdeel dus bij de behandeling.
Belangrijk is dat deze interoceptieve exposure intensief wordt ingezet en dat de therapeut meedoet en veel samen oefent met de cliënt. Dit kan weleens lastig zijn en wordt soms overgeslagen of vergeten in de behandeling. Cliënten knappen dan niet voldoende op. In deze webinar ga je leren hoe je interoceptieve exposure het beste kunt doen en gaan we samen veel oefenen. Aan het einde van deze webinar weet je hoe je dit kunt toepassen en voel je zelf vertrouwen om ermee aan de slag te gaan.
Deze behandeling moet je als therapeut ervaren! Het blijkt dat veel therapeuten exposure zelf ook lastig vinden en het daarom soms ook uit de weg gaan. Bij deze behandeling is het juist zo belangrijk om mee te doen, hier zullen we in het webinar ook aandacht aan geven. Daarom gaan we veel oefenen in deze webinar. Het protocol zullen we aan bod laten komen, waarin de paniekcirkel staat beschreven, maar ook exposure in duidelijke stappen.
Na het volgen van het webinar:
Weet je wat een paniekstoornis is.
Weet je welke interoceptieve oefeningen je als therapeut kan inzetten.
Weet je hoe de paniekcirkel ontstaat en kan je deze bespreekbaar maken met je patiënt.
Heb je zelf geoefend met interoceptieve oefeningen en weet je hoe je dit in de praktijk kan brengen.
Voor de webinar gebruiken we een werkboek wat we bij onze paniekgroep ook gebruiken. Deze is tot stand gekomen vanuit het ‘Protocollaire handboek voor Volwassenen'.
Sprekers: Carla Steeman & Joyce Smit (Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën)
Voor dit webinar wordt accreditatie aangevraagd.