Een mentaal gezondheidsnetwerk? Het verkennend gesprek? Vanuit landelijk beleid bepaald (het Integraal Zorgakkoord) heeft iedere regio in 2025 een mentaal gezondheidsnetwerk. Christina van der Hoeven (MIND) en Thijs van der Haar (LV POH-GGZ) vertellen je erover in dit webinar. Wat betekent dit voor de POH-GGZ? Welke rol hebben we hier wel of niet in?
Het streven van een mentaal gezondheidsnetwerk is dat domeinoverstijgende samenwerking verder vorm krijgt van o.a. GGZ, huisartsenzorg, ervaringsdeskundigheid en sociaal domein. En dat mensen met mentale hulpvragen sneller hulp krijgen op een plek waar dat het best passend is. Het zogenoemde verkennend gesprek is hier een onderdeel van. Wat is de (meer)waarde hiervan? Voeren we dit soort gesprekken al als POH-GGZ? Of is het iets nieuws waarnaar we kunnen verwijzen? Hier zijn verschillende antwoorden op. Diverse voorbeelden uit de praktijk komen langs, zoals de pilot in Arnhem-Nijmegen (Centraal Toeleidingsteam) en experimenten op de Noordwest Veluwe (Ecosysteem Mentale Gezondheid). Vervolgens gaan we in gesprek met elkaar over de rol en positionering van de POH-GGZ binnen een mentaal gezondheidsnetwerk.
Accreditatie is niet aangevraagd. Op verzoek kan een bewijs van aanwezigheid afgegeven worden om in te dienen als Beroepsgebonden Activiteit voor categorie B van het kwaliteitsregister.