ONLINE Burnout en werkstress: diagnostiek en behandeling

Meer informatie over de cursus vind u op onze website, zie de volgende link: 
 
Deze cursus leert je de kenmerken van burn-out en van psychische stoornissen en de daarbij voorkomende symptomen die elkaar kunnen overlappen. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de differentiële diagnostiek met behulp van diagnostische beslisbomen. 

Inhoud 

Centraal staat de vraag: ‘Hoe moet een patiënt met burn-out weer leren leven?’ Verschillende momenten in het ziekte- en herstelproces worden uitgelicht en er wordt aangegeven hoe de patiënt via directieve en cognitieve gedragstherapeutische interventies zijn doel kan bereiken. Er is met name aandacht voor motiveringstechnieken en voor positief etiketteren. 

Aan bod komt de (differentiaal) diagnostiek en de belangrijkste elementen van de CGT behandeling. Dit wordt zowel in theorie uitgelegd door de docent, als ook geoefend door middel van videomateriaal (differentiaaldiagnostiek, bijvoorbeeld het verschil tussen burn out en depressie: opnames van intakes, beoordelingen aan de hand van een beslisboom wat de diagnose zou zijn) en rollenspelen. Ook wordt een zelfcontroleprogramma geïntroduceerd (stressthermometer) en is er uitleg over cognitieve therapie (en specifiek de meest voorkomende leefregels bij mensen met burn out klachten). 

Daarnaast is er ruimte om te bespreken hoe het is om de bedrijfsarts bij de behandeling te betrekken. Vanwege verschillende beroepsgroepen in de cursus (psychologen, bedrijfsartsen bijvoorbeeld) is dit een waardevolle toevoeging, waarbij de drempel verlaagd wordt om tijdens behandelingen contact met elkaar op te nemen. Ten slotte is er ruimte voor het bespreken en oefenen van valkuilen, bijvoorbeeld als iemand is gestuurd door de bedrijfsarts. 

Opzet 

Vooraf wordt literatuur gedeeld, dit dient bestudeerd te worden. In de cursus worden presentaties in Powerpoint behandeld en is er daarnaast veel aandacht en ruimte voor praktisch oefenen. 

Datum:            21 november 2023           of  26 maart 2024 
Tijd:                 10.00 – 17.00 uur 
Locatie:           CCD Arnhem 
Accreditatie bij: AbSg (6 punten), LV POH GGZ (6 punten), Registerplein (15,5 punten), NIP (6 punten) 

Meer nascholingen