09 Jun 2018

POHverslaving.nl, een nuchtere hulp bij het bespreken van middelengebruik.

- Nieuwsbericht Tactus Verslavingszorg - 

 POHverslaving.nl, een nuchtere hulp bij het bespreken van middelengebruik.


Burn-out of overmatig drinker? Slaapproblemen of toch cannabisgebruik? Depressieklachten of nicotineafhankelijkheid? Een val door ouderdom of een bijwerking van chronisch benzodiazepinen gebruik? Het is soms lastig om de gebruikers van alcohol, cannabis, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen te herkennen. Voor het updaten van je kennis over problematisch middelengebruik en het signaleren en bespreken daarvan, zijn nu drie nieuwe online hulpmiddelen beschikbaar. 

POHverslaving.nl is een informatieve website, met oog voor de drempels die zowel patiënt als hulpverlener ervaren bij het bespreken van mogelijk overmatig gebruik. De website wijst je de weg naar verschillende concrete tips, tools en interventies. Hiermee wordt het gemakkelijker om dit vaak gevoelig liggende onderwerp in een vroeg stadium op tafel leggen en op een positieve en motiverende wijze te bespreken met de patiënt.

Vind je het soms lastig om middelengebruik te signaleren en bespreekbaar te maken met je patiënt? Je bent niet de enige. De gratis e-learning ‘Problematisch middelengebruik’ (beschikbaar via GGZ Ecademy) helpt je om overmatig gebruik eerder te signaleren én leert je welke gesprekstechnieken je kunt toepassen bij het bespreekbaar maken van middelengebruik.

Hoe vaak drink ik nu precies? Die vraag is voor veel mensen best lastig te beantwoorden en het eigen gebruik wordt meer dan eens onderschat. Met de Middelen Meter app (gratis te downloaden via de App store en Google play store) kunnen patiënten zelf een periode hun gebruik bijhouden. Dit helpt je in de vervolgafspraken het onderwerp op de agenda te houden. Het geeft inzicht in hoeveel en hoe vaak iemand gebruikt en helpt mensen bewust te worden van hun gebruik.

Een gemiddelde huisartsenpraktijk telt ongeveer 100 tot 150 patiënten die overmatig alcohol drinken. Slechts een klein gedeelte hiervan wordt als zodanig herkend. En dat terwijl vroegtijdig ingrijpen gezondheidswinst oplevert, verergering van problemen kan helpen voorkomen én kosten bespaart. Reden voor zorgverzekeraar Zilveren Kruis om praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk wat hulp te bieden. Als voorkeursaanbieders zijn Jellinek en Tactus verslavingszorg benaderd om mee te denken en een aantal producten te ontwikkelen om de praktijkondersteuner op dit thema te ondersteunen. Door middel van deze drie producten hopen de organisaties bij te dragen aan vroegtijdige signalering en begeleiding van middelenproblematiek bij patiënten in de huisartsenpraktijk.

 

----------------------------------------------------EINDE PERSBERICHT----------------------------------------------------

 

Voor meer informatie over het persbericht kunt u contact opnemen met:

Tactus Verslavingszorg

Martine Fledderus, beleidsmedewerker Zorgontwikkeling
T 088 382 28 87
E m.fledderus@tactus.nl

 





 

Meer nieuws