Slaapbehandeling (CGT-i) door de POH-GGZ

Datum: 26 mei 2023
Tijd: 12:00 uur
ICS:


Slapeloosheid in de huisartsenpraktijk: wat kan de POH-GGZ doen?

Ongeveer 10% van de Nederlandse volwassenen lijdt aan langdurige slapeloosheid (chronische insomnie stoornis). Langdurige slapeloosheid tast de kwaliteit van leven aan en vermindert het psychologisch welzijn. Kortdurende cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) is de bewezen effectieve behandeling van eerste keus voor mensen met langdurige slapeloosheid.

Er zijn nog te weinig patiënten die deze effectieve behandeling krijgen omdat er nog te weinig zorgprofessionals in geschoold zijn. In het kader van de juiste zorg op de juiste plek zijn de huisarts en POH-GGZ de zorgprofessionals die bij uitstek geschikt zijn om slapeloosheid te diagnosticeren en behandelen in de eerste lijn, ook als er bijkomende psychologische problematiek speelt. CGT is immers ook bewezen effectief op het verbeteren van stemmingsproblemen.

Doe mee met het webinar van 26 mei om meer algemene kennis op te doen over slaap en te horen hoe CGT-i kan worden toegepast bij jou in de huisartsenpraktijk. Ingrid Verbeek, somnoloog bij Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe vertelt en leert je hier meer over!


Over de spreker - Dr. Ingrid Verbeek is psychofysioloog en somnoloog en verbonden aan het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe in Heeze. Ingrid Verbeek stond aan de wieg van het huidige Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en heeft daar in 1994 de niet-medicamenteuze behandeling van chronische slapeloosheid opgezet. In 2004 is zij gepromoveerd bij Ed Klip in Groningen (Insomnia in perspective: diagnosis, treatment and education). In 2005 heeft zij meegewerkt aan de tv-cursus Beter slapen? Doe-het-zelf! van Teleac. Ingrid houdt zich voornamelijk bezig met diagnostiek en cognitief-gedragstherapeutisch behandelen van cliënten met chronische slapeloosheid en andere slaapproblemen. Samen met haar collega’s geeft ze regelmatig CGT-i trainingen op Kempenhaeghe. Daarnaast is ze gastdocent bij RINO en KING nascholingen (ingeschreven bij het CRKBO register) en werkt ze mee in diverse projecten ter verbetering van Slaapzorg in de eerste lijn. Ze is mede-auteur-GGZ en andere GGZ-professionals van Leerslapen.nl.
Landelijk is ze actief om CGT-i professionals met elkaar te verbinden in de CGT-I Academy NL.

Dit webinar is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister POH-GGZ.