27 Sep 2024

Preventieve Cognitieve Therapie m.b.t. terugvalpreventie van depressie in de huisartsenzorg

Voor huisartspatiënten die al een keer een depressie hebben meegemaakt is er een grotere kans op een terugval (een nieuwe depressieve periode). Om dit te voorkomen is het belangrijk dat zij op een laagdrempelige manier leren hoe zij een terugval bij beginnende somberheid of depressieve klachten kunnen voorkomen. Een bewezen methodiek is de Preventie Cognitieve Therapie (PCT), ontwikkeld door Prof. C.L.H. Bockting, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (afdeling klinische psychiatrie). Uit onderzoek uitgevoerd in het AMC blijkt deze training meerdere jaren beschermend te werken tegen terugval van een depressie. Deze PCT is geschikt voor het trainen van eerstelijns psychologen, psychiaters en praktijkondersteuners GGz in het kader van terugvalpreventie. De PCT methodiek is bewezen effectief, aanvullend bij antidepressiva of in plaats van deze medicatie. De zorgverleners leren hoe zij begeleide zelfhulp kunnen geven aan hun cliënten met betrekking tot het voorkomen van een nieuwe depressie (terugvalpreventie). Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat.  De PCT training vindt online plaats. 

De training wordt kosteloos aangeboden door MIND in het kader van een VWS subsidie van het project Depressie preventie in de huisartsenzorg. Er is ruimte om 45 POH GGz te trainen in 2024. Deelname is op basis van volgorde van inschrijving. Vol is vol. 
 
De training 
  • O.l.v. een ervaren trainer wordt een PCT training gegeven aan POH’s GGz. 
  • Na de training volgt een intervisie sessie met de deelnemers, die de training hebben gevolgd. Bij voldoende resultaat krijgen zij een certificaat. 
 
De training kan op de volgende data gegeven worden:
  • 8 oktober van 09:00 - 13:00 uur
  • 12 november van 09:00 - 13:00 uur
 
Geïnteresseerden kunnen zich rechtstreeks opgeven bij: assistent.bockting@amsterdamumc.nl  
Vermeld bij deelname:  PCT training MIND 
  • je naam 
  • de praktijk waarin je werkzaam bent (kunnen meerdere zijn)
  • mailadres en telefoonnummer
  • de data waarop je beschikbaar bent 

Meer nieuws